خانه شماره 3

خانه شماره 3 در محدوده میانی شهر شیراز استان فارس در بلوار سرسبز چمران واقع گردیده و با باغ های قصردشت احاطه شده است. در یکی از کوچه های این بلوار یک فرعی به نام بهشت وجود دارد که یکی از زیباترین کوچه های آن منطقه است. کوچه هایی که اکثر باغ های آن به صورت بکر و طبیعی باقی مانده و فقط پنج پلاک مجوز ساخت خانه باغ، در این محل را داشته‌اند. متاسفانه از انبوه درختان موجود در باغ، به علت عدم رسیدگی مالک قبلی و قطع آب روان موجود فقط تعداد کمی درخت باقی مانده بود. در جانمایی اولیه توده بنا هدف اصلی طراحی، حفظ کلیه درختان موجود به هر قیمتی بود، بنابراین حجم کلی بنا به نحوی در فضا قرار گرفت که هیچ درختی از مجموعه درختان باغ قطع نگردد یا در طی مراحل اجرا آسیب نبیند.

خانه شماره 3 در طی سالهای 1393 تا 1396 توسط دفتر طراحی شار به سرپرستی احمد قدسی منش و مریم ناظم البکاء بهره برداری شد. آقای توانا به عنوان کارفرمای این ویلا و دیگر عزیزانی که در این پروژه همکاری کردند بدین شرح بودند؛
مهندس عمران: علی رادمان
تاسیسات مکانیکی: کریم روزی طلب
تاسیسات الکتریکی: شرکت یاشا الکتریک
مصنوعات چوبی: معین نیکویی
مدیر اجرایی: احمد قدسی منش
تیم اجرایی: رضا فتحی، محمدرضا احمدی

خانه شماره 3 به مساحت 750 مترمربع و زیربنای 650 مترمربع، متعلق به خانواده‌ای کم جمعیت، در عین حال پر رفت و آمد است که بیشتر اوقات میزبان دوستان و بستگانش خواهد بود. با توجه به صحبت‌های اولیه با مالک و نیاز های متنوع آنها برنامه فیزیکی بسیار پر حجمی آماده شد که با توجه به آن، ایجاد تنوع فضایی چه در فضاهای بسته و چه در فضاهای باز در اولویت طراحی قرار گرفت. با توجه به جلسات متعدد با مالک، خواسته‌های متعدد فضایی و محدودیت ارتفاعی 8.5 متر، ساختمان در سه طبقه‌ زیرزمین، همکف و اول طراحی شد.

چالش اصلی این پروژه این بود که استفاده از این خانه جهت تفریحات آخر هفته یا تعطیلات نبود، بلکه سکونت کامل در آن صورت می گرفت. از طرف دیگر تفاوت‌های فضای سکونت تک واحدی ویلایی، با فضای سکونت آپارتمانی بسیار حائز اهمیت و قابل تأمل بود. از این رو از مهمترین ایده های اصلی پروژه که بعد از ایجاد تنوع فضایی، نقش پر رنگی را در طراحی ایفا کرد، ایجاد فضاهایی با حداکثر نور طبیعی و همچنین امکان دیدهای متفاوت از فضایی به فضای دیگر و از درون به بیرون و از بیرون به درون بود. لذا پنجره ها و دهانه ها به صورت گسترده در نظر گرفته شد تا ضمن اضافه کردن نور طبیعی به فضای داخلی، دیدی فوق‌العاده برای ساکنین ایجاد شود. و مهم تر از آن در ابتدای کار با طراحی یک فضای تهی مرکزی، نور به میانه بنا که قاعدتا مکانی بود که کمترین نورگیری را داشت، هدایت شد و همچنین بستری جهت ایجاد یک فضای سبز داخلی به وجود آمد. این فضای خالی مرکزی به ما کمک کرد که بتوانیم تنوع و تعدد فضایی مورد نظر خود را بهتر و متمرکزتر ایجاد کنیم. از طرف دیگر دیدهایی متنوع از فضاها به یکدیگر ایجاد می‌گردید که به تنوع کیفیت فضایی و همچنین ایجاد سیالیت فضایی بین نقاط مختلف مجموعه کمک کرد. سقف این فضا نیز متحرک (کشویی) طراحی شد که در مواقع مورد نیاز بتوان با باز کردن آن، هم به تهویه طبیعی هوای داخل کمک کرد و هم حس و حال فضای باز بیرون و هوای مطبوع باغ های اطراف به داخل خانه هدایت شود.

برخلاف رویه معمول سایر پروژه ها، راه پله به صورت مرکزی طراحی نشد. بدین صورت که در کنار حیاط مرکزی، پله های چوبی در نظر گرفته ‌شد که چشم انداز باشکوهی به خانه می بخشد و باعث می شود که اتصال عمودی بین طبقات، در نقاط مختلف باتجربه بصری متمایز و کیفیت فضایی صورت می‌گیرد. البته یک آسانسور هم جهت ارتباط عمودی بین طبقات تعبیه گردید.

سازماندهی اصلی این خانه ویلایی و جانمایی فضاهای داخلی آن به نحوی صورت گرفت که در زیر زمین، استخر، یک اتاق خواب، سالنی جهت پذیرایی و یا میهمانی دور همی و یک انبار و اتاق سرایداری (با دسترسی از حیاط) قرار گیرد. در طبقه همکف، اتاق میهمان در کنارآشپزخانه و نهار خوری ، سالن نشیمن و سالن اصلی طراحی شد. در طبقه اول نیز سه اتاق خواب در کنار یک نشیمن خصوصی و فضایی کوچک جهت کار قرار گرفت. در طراحی داخلی نیز سعی شد، با یک طراحی کمینه، هم به نیازها پاسخ داده شود و هم مزاحمت های بصری کمتری اتفاق بیفتد، لذا انتخاب رنگ و بافت عناصر به گونه ای عمل شد که با توجه به تعدد فضاها، شلوغی های بصری معمول در فضا به صفر برسد و فضایی مطلوب با رنگ سفید و چوب طبیعی به وجود آید که گرما و دلپذیری و جذابیت نیز به همراه داشت.

در طراحی حیاط، رفع مشرفیت از همسایه ها و همچنین تامین نور زیرزمین مهمترین دغدغه طراحی بود، از این رو در حیاط پشت که درختان قدیمی فضایی بسیار دلنواز را فراهم کرده بودند، یک صبحانه خوری با دسترسی مستقیم به آشپزخانه به گونه‌ای که هیچ دیدی از اطراف به آن وجود نداشته باشد، طراحی شد. همچنین در قسمت پشتی ساختمان و در ارتباط مستقیم با استخر، گودال باغچه‌ای طراحی گردید که هم با کمک فضای نورگیر داخلی از یک طرف و نورگیر سقفی استخر از طرف دیگر، به تامین نور زیر زمین کمک کند و هم فضایی باشد که استفاده‌کنندگان از استخر بتوانند آزادانه از فضای باز بیرون لذت ببرند. در حیاط جلو نیز بیشتر به ایجاد فضای سبز و دسترسی‌های متفاوت از بیرون به داخل اهمیت داده شد . در ضمن اینکه ورودی خانه از این حیاط بود. همچنین در میان حیاط، یک نشیمن روباز و محلی برای نشستن‌های عصرگاهی در اطراف شومینه ای که در وسط آن قرار داشت، طراحی شد که این خانه را بیش از بیش برای کاربرانش دلپذیر کرد.

سازه بنا به صورت اسکلت فلزی و تاسیسات سرمایش و گرمایش نیز مینی چیلر طراحی شد که البته در فضای استخر و سالن اصلی طبقه همکف گرمایش از کف نیز به آن اضافه شد.

گالری تصاویر (برای مشاهده لطفا عضو شوید)

{gallery}1250{/gallery}

نظرات (0)

نظر ارسال شده‌ی جدیدی وجود ندارد

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. ارسال دیدگاه بعنوان یک مهمان -
0 Characters
پیوست ها (0 / 3)
اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی شما